Cool drivhus/orangeri, Cool gør det selv projekter, Cool have:

Caisse á oranger… eller blomsterkasse om du vil ;o)

30 May 2011 by Jacobsen, 1 Comment »

Der er bare et eller andet der fascinerende ved oliventræer. Den dybe grønne farve i de smukke ovale blade. Det hårdføre, som gør at træerne under de rette omstændigheder kan blive over tusind år gamle. Der er så meget historie der knytter sig til oliventræer… Men nu skal denne artikel faktisk slet ikke handle om oliven. Pointen er blot, at jeg i det tidlige forår faldt over et flot træ med en kraftig stamme, som af en eller anden mærkelig grund stod til 1/4 af prisen, for et træ i den størrelse. Det kunne jeg selvfølgelig ikke stå for ;o)

Men dette prægtige træ skal jo stå i et eller andet. Og jeg havde ikke lige en ledig potte i en størrelse, som sådan et træ fortjener. Men her slog det mig, at jeg jo kunne kombinerer dette “problem” med en af mine andre passioner… Paris! Elsker den by :o) Midt i Paris ligger Luxembourg-haven, som man ikke må snyde sig selv for, hvis man er dernede. “Beautifull… wish you were here!…” I “Jardin de Luxembourg” står der en masse smukke trækummer i mange forskellige størrelser. Nogle af de største er over 2m høje. De bliver brugt til forskellige slags palmer, citrustræer, oliventræer og blomstrene buske. Meget smukke og stilfulde. Samme type kasser, står også i lange række uden for byen på Versailles-slottet. Men der har vi desværre ikke været ude endnu.

Der var den! tænkte jeg. Det var da helt oplagt, at mit nye oliventræ skulle stå i sådan en “Caisse à Oranger”, som de kalder dem. Disse orange-kasser fik deres store udbredelse i takt med, at de rige herskaber længere mod nord, ville vise sig med alskens eksotiske planter i deres parker og anlæg. Da man ikke kunne holde citrusplanter og lignende på friland så langt mod nord, begyndte man at bygge orangerier. Store fornemme drivhuse, hvor de sjældne planter kunne overvintre. Fidusen med kasserne er, at solen kan “bage” på overfladen om sommeren og holde rødderne godt lune, som om de stod nede sydpå. Og om vinteren kan kassen virke lettere isolerende inde i det trykke orangeri. Det gjorde dem selvfølgelig også nemmere at flytte rundt på, selv de store af dem må være forfærdelige at flytte på, selv med et par hjul under. Er du interesseret i mere baggrundshistorie, så prøv at støve denne bog op.

I alle Paris’ parker går den samme farv e igen og igen, en dyb mørk parkgrøn. Den er på bænke, stakitter, fontainer, plantekasser og meget andet. Det pudsige er, at i Luxenbourghaven bliver der brugt en meget lysere grøn på al inventaret. Om det kun er for at skille sig ud fra resten af byen, eller om der er en anden historie bag, har jeg ikke kunne finde ud af. Men jeg kan nu bedst lide den mørke nuance og valgte også den til min lille kasse.

Først blev der selvfølgelig lige kradset en hurtig skitse ned. Men for at den kunne blive helt rigtig, skulle der jo lige lidt research til på nettet, så man fik skruet en kasse sammen, som reelt også i det mindste mindede om det der var meningen. Heldigvis er der jo masser af billeder fra de franske parker på nettet. Men jeg blev da voldsomt taknemmelig, da jeg næsten tilfældigt faldt over denne side, hvor jeg nærmest fik det hele foræret. Proportioner, konstruktion, farvemuligheder og detaljer. Merci!

Det gjorde, at jeg kunne få nogle konkrete mål på hvordan min kasse skulle være. Her er Google sketchup et rigtig godt værktøj, til at tegne 3D modeller. Det er ikke AutoCad, men det er gratis og voldsom nemt at bruge. Og det kan hjælpe en til at “skrue” tingene sammen inden man går igang, så man kan få bygget en solid konstruktion. Nu var det eneste jeg manglede blot en dag med godt vejr i haven, og dem blev vi jo heldigvis ikke snydt for i påsken. Så der blev min gode gamle kapsav fra terrasse-projektet hevet frem fra kælderens dyb. Takket være forarbejdet på sketchup kunne jeg de fleste mål i hovedet, så det var bare at gå i gang ;o)

En meget vigtig detalje på de “rigtige” kummer, er de små ornamenter på hjørnerne. Skal det være helt rigtigt, så skal de være formet som runde blomsterknopper der spidser ind i toppen. De er også set med runde kugler og de var trods

alt nok nemmere at finde, når nu man ikke selv har en drejebænk. Helt nemt var det dog ikke. Jeg overvejede nogle stolpehætter i galvaniseret stål. Men de var alle sammen for store. Hobby-forretningen havde heller ikke nogen “kugler” som duede. Men lige som med saven, lå svaret ikke længere væk end min kælder…. I en gammel lejlighed vi havde for over ti år siden, havde vi de traditionelle men sjældent særligt kønne bøgetræs gardinstænger. Og der var den jo!!! De gamle gardinknopper var måske ikke ligefrem beregnet på at være udendørs. Men det var kernetræ, og med en ordentlig gang træbeskyttelse ud over, kunne de vel nok holde rimeligt :o)

Selve kasse blev færdig. Målet var, at den skulle ligne. Jeg vidste selvfølgelig godt, at jeg ikke kunne lave hjørnestolper af støbejern og flotte hængsler, så man kunne åbne kassen op og skifte jorden hvert andet år. Så hjørnerne blev af træ, som resten af potten og hængslerne blev imiteret i form af et par pyntelister… ja, man må jo sno sig ;o)

Så skulle der farve på. Og jeg havde som nævnt, bestemt mig for den mørke udgave. Det kan godt være, at formålet med farveprøver i byggemarkederne er, at man skal købe i litervis af maling, når man har fundet den rette farve. Men for mig, var regnestykket rimelig simpelt. Skulle jeg give ca. 200,- for 1 liter træbeskyttelse, eller skulle jeg give 25,- for en farveprøve… Hmmmmm…. Jeg tar’ den til 25! Det var også rigeligt, med en halv liter. Så jeg håber at Bauhauss kan tilgive, at jeg ikke kom igen ;o)

Et godt dræn skal der til. Så der kom selvfølgelig masse af lecakugler i bunden. Siderne blev foret med presenning så vandet ikke kom til at stå ud af siden.

Oliventræer skal ikke bare stå i almindelig pottemuld. Som med alle andre planter, gælder det om, at efterligne deres naturlige levevilkår mest muligt. Jeg føler ikke lige for at lade mig ruinere af dyr “Middelhavsjord”. Så jeg blander selv. Der kan muligvis være andre, som har en bedre blanding. Men jeg laver min af 40% groft stenet grus, 40% pottemuld og 10% ler. Sidstnævnte fik jeg fra et par små spinkle oliventræer, som Bilka smed i nakken af folk lige inden vinteren. De gik desvære til henover vinteren. Men så brugte jeg jordklumperne som de stod i, til at blande i min nye olivenjord. Der var rigtig meget ler i dem , så jeg endte med at få en hel spandfuld.

Så blev den endelig færdig. Jeg er ikke nogen snedker… indrømmet. Om andre kunne have gjort det bedre… helt sikkert. Den er heller ikke lavet at dyrt lærketræ.  Men det var sjovt og jeg har helt selv lavet den. Det er der jo også en hel del fornøjelse i ;o) Så hvis du står og mangler en Caisse à oranger i din have…. så er det bare at komme igang!

...meget taknemmelig for at du deler:

Har du set:


Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

One Comment

  1. [...] selv Luxembourg have stemning: Byg selv Jardin du Luxembourg plantekasser, se Coolroom.dk og Min franske have. Jardin du Luxembourg stole laves af [...]

Leave a Reply


9 + 3 =